mercoledì 23 febbraio 2011

Simbolistica Heruvimilor si a Tronului lui Dumnezeu

Pe catedralele sau bisericile multor state  sunt reprezentati cei 4 heruvimi un taur, o pasare, un leu si un om ce insotesc pe cei 4 evanghelisti: Luca, Ioan, Marcu, Matei.  In acest articol am decis sa parcurg semnificatia acestor leitmotive religioase. Fotografiile sunt facute de mine la “ Il Duomo di San Pietro” din Schio – prov.Vicenza, orasul in care locuiesc. Heruvimul leu este simbolul autoritatii si puterii, heruvimul vitel este simbolul jertfirii, heruvimul vultur este simbolul înaltimii, perspicacitatii si rapiditatii, heruvimul om este simbolul ratiunii si al libertatii morale.
Numarul patru este aici un indiciu asupra rolului lor si, totodata un simbol al universulului. Heruvimii reprezinta pe îngeri ca model misiologic, eclesiologic si liturgic al Bisericii, sunt purtatori ai tronului, ai slavei Domnului pe pamânt, asa cum trebuie sa fie solii Lui omenesti de pe pamânt. Limbajul viziunii este simbolic. Nu exista fiinte inteligente create altfel decât „dupa chipul lui Dumnezeu" (Gen. 1:25-26). Viziunea cereasca ni le prezinta într-o imagine simbolica, într-un limbaj cunoscut în antichitate. Chivotul-tron din Sfânta Sfintelor era „aparat" de doi (mai târziu patru) heruvimi de aur, ca si poarta paradisului din Eden, si era purtat de patru preoti. Tronurile regale, la fenicieni, erau sustinute de imagini artizanale ale unor fiinte mitologice numite kerub (identic cu termenul ebraic pentru heruvim!). La asiro-babilonieni, anumite fiinte din mitologia lor erau reprezentate prin tauri înaripati cu chip de om sau combinatie de leu, om si vultur.
Asemenea chivotului din Sanctuar, tronul lui Dumnezeu este descris ca fiind mobil si portabil. Acum sa vorbim si despre Merkaba pornind de la semnificatia tronului lui Dumnezeu ca “trasura a luminii”(ebraica  Merkava). Termenul este utilizat în Biblie pentru a se referi la tronul lui Dumnezeu, care este condus de cei patru Heruvimi, fiecare dintre acestia având patru aripi si patru fete (a omului, a leului, a boului si a vulturului) dupa relatarile lui Ezechiel 1:4-26. În concluzie Merkaba reprezinta vehicolul luminii divine folosit de catre Maestri Ascendenti pentru a ne conecta si a ne ajuta sa calatorim intre dimensiuni. In limba egipteana veche Mer – semnifica Lumina generata de doua câmpuri sferice de energie ce se rotesc în sensuri opuse , Ka – înseamna Spiritul sau corpul energetic individual iar Ba – reprezinta corpul sau realitatea fizica. Merkaba este definita ca fiind corpul/ spirit ce este înconjurat de catre sfere de lumina ce îl conduc dintr-o dimensiune în alta.
Meditatia Merkaba a fost initial descrisa în cadrul Scolii Misterelor faraonului Akhunaton, fiind cunoscuta de catre maestrii din India si Tibet apoi transmisa ca un mare secret din generatie în generatie de-a lungul veacurilor. Unele dintre desenele lui Leonardo Da Vinci arata ca acesta avea cunostinta de acest concept iar în lumea contemporana a fost “redescoperita” de catre Albert Einstein în teoria câmpurilor unificate.În cadrul acestei meditatii se vor însusi o serie de 17 respiratii . Primele sase respiratii sunt efectuate pentru echilibrarea polaritatii corpului uman, urmatoarele sapte respiratii pentru activarea circulatiei energiei în întregul corp. Cea de a paisprezecea respiratie este efectuata pentru a transfera constiinta din cea a treia dimensiune în cea de a patra.
Ultimele trei respiratii sunt efectuate pentru a recrea câmpul Merkaba în interiorul si în exteriorul corpului.Ultima respiratie, cea de a optsprezecea , fiind cea mai mistica experienta, va trebui sa o primiti din partea Sinelui vostru Superior. Este respiratia divina care va va duce cu viteza luminii în cea de a patra dimensiune. Aceasta ultima respiratie nu este sfîrsitul calatoriei ci începutul constiintei care se dezvolta . Odata pe zi intrati în aceasta meditatie, va veni timpul când veti respira constient, reamintindu-va cu fiecare respiratie, legatura intima cu Dumnezeu.Meditatia Merkaba devine un mijloc de propulsie antigravitationala si un vehicul ce strabate spatiul si timpul folosit din cele mai vechi timpuri. Cu ajutorul acestei meditatii ne conectam mai profund la corpul nostru emotional, la Sinele Divin Superior dezvoltând câmpul unificat al iubirii neconditionate, la întregul Univers devenind un instrument pentru vindecarea emotionala si psihica, pentru obtinerea pacii mintii, pentru armonizarea cu Spiritul Divin.
Reprezentarea “inaripata” a zodiacului.
In fata tronului lui Dumnezeu sunt taurul,leul, vulturul si omul, pe care le-am asociat cu crucea fixa din zodiac (Taurul, Leul, Scorpionul, Varsatorul - Scorpionul are asociata si o veche simbolistica a Vulturului, iar Varsatorul are ca simbol un om care revarsa in lume apa cunoasterii).M-am intrebat ce inteles sa dau aripilor si mai ales celor patru simboluri intalnite si la ingerii mari (taurul,leul, vulturul si omul - inaripati,). Cautand am gasit ca Zodiacul îşi are originea în cercul Heruvimilor. La inceputuri, sistemul nostru solar era asemenea unui glob imens de caldura, ce fizic ajungea pana la limita actuala a orbitei planetei Saturn. “Aşa cum Pământul de astăzi este înconjurat de atmosferă, vechiul Soare era înconjurat de regnul Heruvimilor. Strămoşii noştri îşi reprezentau Heruvimii sub forma unor stranii animale înaripate: fiecare dintre acestea avea altfel de cap, dar fiecare avea câte o pereche de aripi: erau Leul, Vulturul, Taurul şi Omul”.Ele constituie in astrologie cele 4 semne fixe, asociate in crestinism cu cei patru evanghelisti: Luca (Taurul), Marcu (Leul), Ioan (Vulturul) si Matei (Omul sau Varsatorul).Cei patru heruvimi sunt semnele fixe, aripile din stanga sunt semnele cardinale (Berbec, Rac, Balanta, Capricorn), cele din dreapta semnele mobile (Gemeni, Fecioara, Sagetator, Pesti).

Nessun commento:

Posta un commento