martedì 17 maggio 2011

Abraxas- "Tatăl cel Nenăscut”

Jung spune: "Abraxas vorbeşte despre cuvântul sfinţit şi blestemat, care este viaţa şi moartea în acelaşi timp, Abraxas reprezinta adevărul şi minciuna, binele şi răul, lumină şi întuneric în acelaşi cuvânt şi în acelaşi fapt.. De aceea este vazut Abraxas teribil " “Numele lui Dumnezeu este Abraxas".. Din romanul Demian de Hermann Hesse.
Forma obişnuită de Abraxas este reprezentata printr- un corp uman, cu cap de cocoş ( Hermes sau Apollo) sau, ocazional, de un uliu (Horus) sau un rege, picioarele din şerpi, semnificand unirea cerului şi a pământului, cu omul in centru. El adesea poarta intr-o mana un scut (uneori marcat cu numele divin IAO), iar în cealalta un bici sau o sabie. Apare inscris pe amulete cu capul de cocoş (Phoebus) sau de leu (Ra sau Mithras), corpul de om, iar picioarele lui sunt şerpi care se termină în scorpioni. In mana stânga are un scut rotund sau oval, iar in cea dreapta are prins un bici "Din Amulete si talismane de către EA Wallis.
Pentru gnostici prin abraxas se reprezinta imaginea celor 365 de manifestări divine atribuite zeului suprem (Soarele cu şapte raze) Abrasax In traditia gnostica, Abraxas este considerat Principele Aeon (Eonilor), ciclurilor Creatiei. In sistemul gnostic al lui Basilide este "Tatăl cel Nenăscut”, Cel care a dat naştere unei serii de puteri, dintre care cea din urma a creat "primul cer". La randul lor, acestea au dat naştere la o a doua serie, care creează cel de al doilea cer. Procesul continuă in acelaşi mod pană ce vor fi create 365 de ceruri, ingerii ultimului cer sau cerul vizibil sunt autorii lumii noastre.Se mai spune ca ultimul cer, cel terestru, este guvernat de Dumnezeul din Vechiul Testament; dar Jahve nu ar fi adevaratul Dumnezeu, ci unul din acei “ingeri - creatori” care vor sa-si subordoneze  intreaga creatie asupra Sa. In Apocalipsa lui Adam se spune ca Abraxas va cobori pe pamant impreuna cu Sablo si Gamaliel, pentru a conduce oamenii deasupra Eonilor si sa-si faca sa devina asemeni ingerilor. Stăpanul sau arhontele celor 365 de ceruri este Abrasax. De altfel, literele cuprinse in acest nume formează, după alfabetul grec numerotat, cifra de 365. Tot el a dat naştere lui Nous (Minţii), prima entitate din seriile puterilor primare. Hristos nu a fost trimis in lume de Creatorul lumii, ci de Abrasax. Numele Abrasax sau Abraxas este asociat cu diverse figuri composite, avand capul de cocoş sau şoim, braţele de om (ţinand un bici sau pumnal şi un scut mic rotund), pieptul tot de om intr-o platoşă, iar picioarele sunt sub formă de şarpe.”
 In secolul al II-lea existau mai multe curente spirituale, printre acestea fiind si cel al basilidienilor. Acestia credeau in Dumnezeu ca intr-o fiinta suprema ce a creat totul, si al carui nume, ascuns oamenilor, era Abraxas. Mai mult, considerau ca Iisus fusese creat de Dumnezeu din El Insusi si ca nu se inaltase la ceruri, continuind sa mearga pe Pamant si sa-i ajute pe cei ce cred in el. Cum numele Abraxas continea sapte litere grecesti a caror analiza numerica echivala cu numarul 365, numar echivalent al zilelor dintr-un an, s-a considerat ca 365 reprezinta numarul de zei pe care-i conducea Abraxas, fiecare zeu stapanind cite o virtute. Unii istorici in mitologie il considera pe Abraxas ca fiind un zeu egiptean, in timp ce altii spun ca de fapt e vorba de un demon cu cap de om si serpi in loc de picioare – sa nu uitam ca demonii sunt fiinte supranaturale nu neaparat negative. Talismanele protejate de Abraxas contineau imaginea acestuia cu un bici in mina, pentru a alunga spiritele negative si aveau inscriptionat numarul 365 pe ele. Insusi cuvantul magic abracadabra a derivat din numele lui Abraxas, cu el fiind chemata puterea suprema, iar raspindirea numelui in toate limbile, arata importanta talismanului. Abracadabra reprezinta cel mai raspandit cuvant magic ,considerat de unii fara vreo semnificatie semanatica ,dar interpretat de altii ca provenind din contractia cuvintelor blestemului "abrek ad habra"-Trimite trasnetul tau pana la moarte! sau din numele zeului Abraxas sau Abrasax. O altă interpretare a lui Abracadabra este aceea oferită de lexicoanele ebraice moderne care văd în grupul de cuvinte ABR, iniţialele cuvintelor AB – בא – Tată; BEN – ךב – Fiu şi RUAH – הזר – Duh Sfânt, fapt care pur şi simplu ne fixează în faţa unei treimi: un tată (Dumnezeu - Abrasax), un fiu (credinciosul) şi Duhul Sfânt –prin puterea Celor Trei boala este exorcizată din om.Folosindu-se de transcrierea gemantrică s-a ajuns la citirea abra kad bara = boala /febra/ să diminueze, chestiune care se leagă din nou de exorcizarea bolii. Sub acelaşi raport numeric, numele divin Abrasax este strâns legat de Abracadabra. Numerologia ne arată că Abracadabra (= 1+2+100+1+60+1+200) are aceeaşi valoare numerică cu Abrasax şi Mithra: 365 (numărul coincide cu zilele unui an). Rămâne aproape o certitudine faptul că Abracadabra a pătruns prin intermediul reprezentărilor Abrasax, unde în chip ocult “treimea” despre care am mai amintit este prezentată în felul următor:
1.Tatăl – unde capul este cocoşul;
2.Fiul – unde bustul este de om (întrupare?);
3.Duhul - unde picioarele sunt reprezentate de doi  şerpi.
Se crede că Basilides l-a utilizat în principal cu sensul de talisman, de formulă magică şi mantră prin intermediul căreia se puneau în ordine manifestările dezordonate ale materiei. În mare este cunoscut faptul că “formulele magice de talismane existente din Evul Mediu şi până astăzi s-au inspirat din tradiţia egipteană antică şi din procedeele arabe”. Basilides a trăit la Alexandria, deci era un cunoscător perfect al teoriei şi practicii fabricării unui talisman. De asemenea procedeele arabe nu trebuiesc subestimate, ele fiind cel puţin la fel de vechi precum cele egiptene.Basilidienii sustineau ca au la baza invataturile lui Claucias, un discipol al Sfintului Petru si afirmau ca ei sunt singurii pastratori ai adevaratei credinte, toti ceilalti deformind realitatea deci, implicit, imaginea Creatorului si a creatiei sale.

Nessun commento:

Posta un commento