venerdì 27 maggio 2011

Starile de evolutie ale constiintei

 Dupa Rudolf Steiner, exista sapte stari  de evolutie ale constiintei sau sapte stari, incarnari planetare ale Pamantului: Saturn, Soare, Luna, Pamantul-Terra, Jupiter, Venus, Vulcan. Fiecare stare de constiinta are sapte stari de viata prin care trebuie sa evolueze orice fiinta care strabate prin starile planetare sau de constiinta. Fiecare stare de viata sau regn are sapte stari de forma. Starea de forma fizica, cea in care traim azi, ocupa zona de mijloc al intregului ansamblu. Mai inainte ca sa fie fizic, a trecut prin alte trei stari de de forma; inainte de a fi fizic a fost intr-o stare de forma astrala, inainte de a fi astral se afla la un anumit nivel de spiritualitate, acel stadiu pe care il numim Devachan inferior, iar inainte de acesta se afla la starea de forma a Devachanului superior. Deci primele trei stari de forma sunt:

-starea de "forma fara forma" -arupa

- starea Devachanului inferior -rupa

- starea de forma astrala

- cand astralul se condenseaza devine fizic- starea fizica

-fizicul se solubilizeaza si revine la starea astrala, dar o stare astrala perfectionata

-starea Devachanului inferior

-starea Devachanului superior



In ceea ce priveste gradele de constiinta, acestea sunt urmatoarele:

-         Evolutia saturniana coincide cu starea de constiinta de transa profunda, acesta fiind primul grad de constiinta

-         In timpul evolutie solare , fiinta umana trece de la starea de transa profunda la aceea de constienta a somnului fara vise

-         In stadiul lunar, vechea Luna, omul trece la starea de constienta a somnului cu vise. Aceasta stare este mai accesibila intelegerii noastre, pentru ca in starea noastra actuala a somnului cu vise se mai gaseste o veche urma a starii de constiinta lunara, numai ca atunci acea stare era mai vie, mai animata. Constiinta lunara , corespunzatoare cu imaginile din vis, avea spre deosebire de acum, o legatura foarte stransa, semnificativa cu lumea exterioara, caci ea nu lucra in timpul somnului, ci in timpul zilei. Ea corespundea exact cu ce se afla in mediul sufletesc-spiritual ambiant. Aceasta stare a dainuit  si in timpul stadiului terestru, pana in perioada atlanteana, cand apare ca sub o stare de constienta imaginativa de vis, chiar o stare de constienta somnambulica

-         Acum pe Pamant starea de constienta poarta numele de constienta obiectiva din starea de veghe

-         Pe Jupiter, starea de constienta o vom dobandi cand omul va fi salvat de la pierzanie, cand se va fi salvat de Abis si se va ridica pana la nivelul pamantului astralizat, spiritualizat. Atunci se va dobandi pe Jupiter  o constiinta numita constienta imaginativa lucida. Inzestrat cu acest tip de constiinta omul este totodata constient si de sine insusi, asa cum este in prezent in starea de veghe. Aceasta stare de constienta clara pe care o avem azi in timpul zilei asociata cu constienta imaginativa lunara constiuie starea  de constienta imaginativa lucida care va exista pe Jupiter. Omul va pastra ce are acum plus va dobandi facultatea de a percepe ceea ce stie de natura sufletesc –spirituala. Initiatul care observa aura putem spune ca dispune de o constienta combinata, definita printr-o constienta lunara impletita cu o constienta terestra.

-         Pe Venus va aparea a sasea stare de constienta numita inspirativa, adica o constienta a inspiratiei. Omul poate percepe nu numai expresia starilor sufletesti-sentimente, impulsuri, pasiuni-dar poate percepe si caracterul intim al sufletului, intr-o tonalitate omogena. El vede chiar tot ce impregneaza lumea-structura de culori si forma, care apare ca o muzica a sferelor- in asa fel incat fiecare fiinta izolata in cadrul a ceea ce fusese perceput mai inainte ca imagine astrala, apare acum si ca sonoritate.

-         Ultima incarnare a Pamantului, Vulcan corespunde starii de constienta intuitiva ce reprezinta forma cea mai inalta pe care o putem imagina despre constiinta prin care sufletul este identificat , este una cu celelalte fiinte , se afla in ele, se identifica cu ele. Sufletul ramane totusi independent, isi pastreaza individualitatea dar in acelasi timp se contopeste cu toate lucrurile si fiintele prezente in campul sau vizual.

Acestor stari planetare le corespund sapte stari de viata , care la nivel planetar se numesc regnuri: primele trei sunt numite regnuri elementare apoi urmeaza regnul mineral, regnul vegetal, animal, uman.

Nessun commento:

Posta un commento