giovedì 29 dicembre 2011

Orco, salbanelo, stria, anguana- Personaje mitologice italiene

Salbanelo, anguana,  orco- capcaunul şi stria sunt personaje fantastice din zona PEDEMONTANA Vicentina. Aceste personaje mitologice şi poveştile legate de ele aparţin culturii rurale si au fost transmise oral din generaţie în generaţie.



 "El Salbanelo" este un om mic, paros, îmbrăcată în roşu şi incaltat cu saboţi de lemn, care apare aici şi colo dupa cum are chef. Numele sau face trimitere la "Silvanus" din  latină, el fiind  de fapt o divinitate a padurii. Salbanelo răpea copiii şi ii păstra pentru el în pădure pentru a se distra şi a-i tine companie...se mai spune, de asemenea, că salbanelo completa in mod caritabil munca omului, dar si ca e protagonistul unor jucuri teribile: prin deteriorarea muncilor rămase neterminate.


Anguana a fost întotdeauna îmbrăcata în alb, fiind prezenta langa râuri, izvoare; numele sau pare a deriva din latinescul "Aqua", fiind echivalentul a nimfelor romane, dar sunt, de asemenea, uşor de observat elemente ale culturii germanice. Sunt frecvent descrise ca femei tinere, de multe ori foarte atractive cu o mare capacitate de seductie, alteori, însă, apar mai degraba ca fiinte jumatate umane, jumătate reptile sau peşti, capabile de strigăte puternice (în Veneto a existat, până de curând în urmă, expresia: Sigàr come n'anguana, adica, urli ca o anguana). În alte poveşti apar ca niste niste batrane slabe si translucide in noapte ce dispar întotdeauna înainte de a satisface privirile celor ce doresc a le vedea fata . Sunt imbrăcate aproape întotdeauna in alb, iar in alte tradiţii in culori strălucitoare şi luminoase, cum ar fi roşu şi portocaliu (în cazuri rare, apar in zdrente negre).În orice caz, legendele privind anguane-le au în comun prezenţa mai multor caracteristici non-umane: picioare de pui, raţă sau capre, picioare solzoase. Sunt protectoare ale apelor, cateodata si pescarilor. Daca sunt tratate cu respect, de multe ori, pot aduce noroc. Se spune că au învăţat pe oameni multe meserii tradiţionale. Spre deosebire de orco şi stire-vrajitoare, anguanele nu ucid niciodata oameni sau animale.

 La stria-vrajitoarea, produc necazuri persoanelor prin diverse boli, animalele ar putea fi de asemenea afectate; în primul rând vacile carora le este eliminat laptele.Se spune ca pentru a invinge vrajitoria, trebuie sa arzi toate lucrurile persoanei afectate. Împotriva vrăjitoarelor s-ar putea pune o mătură in fata usii. In cazul banchetelor pentru nunti, botezuri si alte evenimente speciale, e de ajuns a oferi vrajitoarei o mancare specifica pentru a nu fi supusa pericolului de blestem.
În poveştile de folclor din ţările europene, în special cele nordice, căpcăunii (ogre,orc, în limba engleză) sunt monştri antropomorfi giganti, cruzi ce devoreaza carne umana. Căpcăunul derivă cu siguranţă din mitologia romana, fiind conducator al Regatului Infernului si devorator de oameni, acompaniat fiind de câinele său monstruos Cerbero.Numele sau face trimitere la termenul orcus ce semnifica dincolo de mormant, dincolo de taram.

Nessun commento:

Posta un commento