venerdì 30 marzo 2012

Cateva exercitii de respiratie



Respiratia constituie ea insasi o practica yoga, in cadrul pranayamei existand sute de variante ale practicarii ei. Practicarea celor trei exercitii de respiratii se face pe stomacul gol pentru a evita ameteala si crampele si a permitei energiei sa circule cat mai liber prin sistemul nostru.

Respiratia normala

Asezati-va intr-o postura confortabila, cu picioarele incrucisate sau asezat pe un scaun cu spatar drept. Tineti spatele drept, cat mai intins posibil si cat mai vertical. Relaxati-va umerii si pieptul. Puneti o mana pe abdomen asa incat sa puteti simti ce se petrece in timpul exercitiului. Dupa ce va veti obisnui cu aceasta metoda de a respira, nu va mai fi necesara tinerea mainii pe abdomen. Respirati usor pe nas, lasand abdomenul sa se umfle si sa se dilate in voie. Expirati pe nas sau pe gura; relaxati burta. In timpul acestui exercitiu, pieptul nu trebuie sa se miste catusi de putin. Aceasta respiratie seamana cu umplerea unui balon; pe masura ce inspirati pe nas, abdomenul se dilata. Cand expirati pe nas sau pe gura, abdomenul se dezumfla. Asa simpla cum pare, practicarea respiratiei este foarte importanta, asa ca repetati acest exercitiu continuu. Efectuati respiratii usoare, linistite, timp de doua minute, dilatand abdomenul la inspiratia pe nas si lasandu-l sa se dezumfle in timp ce expirati usor pe nas sau pe gura.Acest tip de respiratie trbuie continuat toata ziua. Practicand mai mult timp aceasta respiatie, veti observa ca pana acum ati respirat altfel, sugand abdomenul la inspiratie. Retineti ca este foarte important sa inspirati pe nas ori de cate ori este posibil. Inspiratia pe gura ocoleste mecanismul reglator al respiratiei si poate produce ameteala, nervozitate si alte probleme fiziologice si emotionale.

Respiratia profunda si prelungita

Este la fel ca respiratia normala, numai ca este mai profunda. Pentru a exersa acest tip de respiratie, asezati-va intr-o pozitie confortabila si puneti o palma pe abdomen si cealalata pe mijlocul pieptului. Asezarea mainilor se face pnetru a sesiza procesul respiratiei; ea nu va mai face parte din exercitiu dupa ce va obisnuiti. Pe masura ce inspirati, trageti aerul pe nas, umpleti abdomenul ca si la respiratia normala, numai ca de data aceasta inspiratia continua pana cand plamanii se umplu complet (pana sus) si cosul pieptului se extinde. Apoi expirati incet, pe nas sau pe gura. Este foarte important sa va perfectionati acest tip de respiratie pana cand veti ajunge sa o faceti corect si cu usurinta. Exersati aceasta respiratie cateva minute pe zi, pana cand devine comoda si automata. De fiecare data cand simtiti ca trebuie sa reduceti stresul (nu si dupa ce ati mancat foarte mult), asezati-va confortabil si respirati  profund si incet, tragand aerul cat mai in interior si apoi lasandu-l sa iasa incet si treptat. Aceasta respiratie va ia cu mana orice stare de incordare si va veti simti relaxat, calm si plin de rigoare.

Respiratia interimara

Acest fel de respiratie se face numai de doua ori, dupa fiecare din cele cinci exercitii tibetane pe care le voi prezenta ulterior. Merita sa pierdeti cateva minute ca sa o practicati, deoarece constituie o parte importanta din programul acestor exercitii.

Stati drept, cu picioarele lipite si cu mainile pe solduri. Inspirati adanc, profund, incet, tragand aerul pe nas. Expirati pe gura cu buzele rotunjite, ca atunci cand pronuntati litera “O”.

Exercitii de yoga tibetana -Christopher S. Kilham

Nessun commento:

Posta un commento