sabato 14 luglio 2012

Cateva curiozitati despre Ordinul Templarilor care au suscitat ample dezbateri




Este doar o legenda cu privire la faptul ca templarii au fost la inceput 9, pentru 9 ani la rand, intrucat, spune autorul Mario Moiraghi, acestia au fost la inceput aproximativ in numar de 30.

Urme de figuri cavaleresti, in sensul apoi atribuit cavalerilor medievali, apar inca din secolul VIII , dar pana in secolul X cavalerul ritual investiti nu exista. In acele timpuri putea fi considerat cavaler oricine putea sa-si permita un cal numai in scopul de a-l calari si nu pentru muncile agricole, si sa-l foloseasca pentru uzul armelor cavaleresti. Din 1150 putea deveni cavaler numai cine avea un precursor cavaler, iar ceremonia de consacrare putea avea loc doar de catre signori, suverani sau autoritatile publice. Din 1300 procesul se degenereaza, pe de o parte spre o idealizare literara si pe de alta parte spre o exceciva difuziune populara, ca simbol de prestigiu social. 

Documentele din acele timpuri erau scrise in limba latina, aceasta limba ramanand oficiala pe teritoriul francez pana in 1500.

Motto-ul Ordinii apare drept concluzie in Lauda, prin aceste cuvinte : “Non nobis, Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam” (Nu noua, Doamne, nu noua, ci numelui Tau sa-i dai marire)

O interpretare literara a textelor evanghelice da de inteles ca se exclude a se folosi spada chiar si in cazuri extreme. “Iisus zise apoi lui Petru : Pune-ti spada in teaca; nu trebuie sa beau oare potirul pe care Tatal mi l-a dat?” Aceasta afirmatie evanghelica pune la indoiala folosirea spadei chiar si cazul de legitima aparare, asa cum transpare din indemnul lui Iisus. Acest fapt a suscitat ample dezbateri daca folosirea armelor de catre militarii lui Cristos era fondata.

Militantul lui Cristos trebuie sa fie pacifist, in sensul ca trebuie sa produca pace, eliminand pe cel ce seamana conflict si avand ca rezultat intotdeauna restaurarea pacii.

Se stie, 14 presedinti americani au fost membri ai Francmasoneriei, printre acestia aflandu-se chiar creatorul SUA, George Washington. Simboluri ale Francmasoneriei (cum ar fi ritul de initiere in care un tanar este legat la ochi) se intalnesc, alaturi de simboluri ale Cavalerilor Templieri in Castelul Rosslyn. Iar straniile coincidente nu se opresc aici.Hughes de Payen, primul lider al Cavalerilor Templieri, a fost, inainte sa devina templier si sa se dedice celibatului, casatorit cu o Sinclair. Peste 350 de ani, un alt Sinclair a construit Castelul Rosslyn. Iar peste alti 300 de ani, familia Sinclair devine sef al Francmasoneriei scotiene.

Mai departe, cel mai mare rang al Francmasoneriei este “cavalerul templier”, iar organizatia de tineret a francmasoneriei se numeste “de Molay”. Ultimul lider al Cavalerilor Templieri, ars pe rug de Filip cel Frumos, a fost Jaques de Molay.

Nessun commento:

Posta un commento