sabato 28 luglio 2012

Simbolismul “La Triplice Cinta” (Triplu Circuit)


Acest simbol este datat inca din perioada civilizatiilor preistorice si megalitice. Poate fi recunoscut in Epoca Bronzului tarziu, expozitie prezenta la Muzeul Arheologic din Bergamo (Italia). Se gaseste cu precadere in cultura celtica fiind apoi raspandit si in zona Italiei de Nord. “La Triplice Cinta”, existenta si in versiunea circulara, este in fapt cercul druidic reprezentat pe pereţii celţilor. Si in Biblie sunt menţionate cele trei curti de pietre ce inconjurau Templul lui Solomon; de asemenea, descrierea Ierusalimului Ceresc, ce prezinta douăsprezece porţi (Apocalipsa 21) arată aceeaşi matrice. În Evul Mediu se găseşte în diferite versiuni, în catedralele gotice (cum ar fi Amiens şi Somme),  şi a fost adoptat de către Templieri pentru a fi folosit in marcarea locurilor de o sacralitate telurica speciala. Acesta este adesea găsit inscripţionat fie orizontal, vertical, pe pereţi şi pe pragul treptelor bisericilor medievale până in secolul al treisprezecelea - patrusprezecelea.

Savantul italian Aldo Tavolaro spunea : “La Triplice Cinta” demonstreaza că "există un loc ce reprezintă omphalos-ul din zona, centrul energiei fizice (curenţi telurici, magnetici şi cosmici) ce poate fi consolidat de un grup de persoane legate de o inalta spiritualitate. Locul marcat cu acest simbol este zona ombilicului, punctul central în care există premisele condiţiei fizice, deoarece de aici se pot multiplica energiile psihice emise, de exemplu, de către oameni aflati în rugăciune. Pământul, în simbolismul sacru, este reprezentat de un pătrat care, în acest caz, cuprinde un pătrat mai mic şi apoi încă o treime, si mai mic.”


Platon descriind Atlantida, a subliniat această formă simbolica  in asezarea capitalei locului, dar în acest caz, , liniile erau reprezentate circular.
Rene Guenon  explica ca acest simbolism este o reprezentare a celor trei grade de iniţiere în fiecare şcoală ezoterică. Aceasta ar fi o reprezentare a ierarhiei, iar scoala druidica avea cunoscut acest aspect. Interpretarea este legata de traditiile celtice, astfel încât aceasta ar putea indica faptul că cele trei cercuri ale vieţii şi existenţei sunt similare cu cele "trei lumi" ale tradiţiei hinduse. În respectiva tradiţie, în interiorul celor trei cercuri este reprezentat de multe ori Meru, "Muntele Sfânt", care indică Polul sau Axis Mundi. Cele două interpretări, în funcţie de Guenon, nu sunt în conflict una cu cealalta, ci mai degrabă se completează şi se armonizeaza deoarece, în cazul unei iniţieri reale, fiecarui grad ii corespunde o stare de a fi, şi aceste stari, în toate tradiţiile sunt descrise ca "lumi" diferite. Din această interpretare, sensul celor patru linii dispuse în formă de cruce ce fac legătura cu cele trei linii este clar: acestea sunt canalele prin care invatarea doctrinei traditionale este dispusa  pe niveluri de aprofundare, pana a ajunge la nivelul central care este cunoasterea suprema, sursa invatarii.
 Simbolul “Triplului Circuit” (La Triplice Cinta) reprezintă, pe diverse planuri simbolice, "parcursul"  pelerinului. Dincolo de efectuarea acestuia în spaţiu (şi timp), acest traseu de călătorie este, în principal interior; imaginea labirintica indică faptul că obiectivul călătorului este spre "centru". De asemenea, în conformitate cu Charbonneau-Lassay, acest simbol ar putea fi interpretat, la nivel uman, ca o indicaţie a triplei dimensiuni: "carnale", "intelectuale" şi "morale". Intalnirea cu Beatrice (sufletul) din Comedia lui Dante, il va conduce pe calator la “Sommo Architetto” - Arhitectul Suprem al Universului.


Nessun commento:

Posta un commento