venerdì 19 luglio 2013

Insemnul Numelor purtate de Enoh; Transmiterea Cuvantului - “Fericiti facatorii de Pace, caci ei fiii lui Dumnezeu se vor Numi!”



Hristos, Mantuitorul Lumii a venit sa ne aduca Numele cel Bun. “Fericiti facatorii de Pace, caci ei fiii lui Dumnezeu se vor Numi!”
In Cartea Jubileelor se spune ca Jared si sotia sa Baraka l-au zamislit pe Enoch.De asemenea, se specifica exact ca “Fii Zeilor” aveau planuri deosebite pentru Enoch:
“Acesta este numai primul copil, dintre cei care s-au nascut pe Pamant, care au invatat sa scrie si sa citeasca”
Impreuna cu sotia sa, Edni, Enoch a zamislit un fiu – Matusalem.
Enoch si-a petrecut cea mai mare parte a vietii departe de familie la “Fii Zeilor”.
Conform scrierilor, nu au existat decat cinci sau sase “vizite la oameni”. “Si el a stat la ingerii lui Dumnezeu sase jubilee de ani (aproximativ 300 de ani), iar ei i-au aratat tot ce se afla “pe Pamant si in Ceruri”…si el a scris totul.”(Cartea Jubileelor“..Acei sfinti “m-au coborat” pe Pamant si mi-au spus:-Impartaseste-i totul fiului tau Matusalem…”(Enoch) El a transmis toata invatatura urmasilor sai, printre care se afla si nepotul sau Lamesch (fiul lui Matusalem si tatal lui Noe ):
“…Iar bunicul meu Enoch mi-a transmis invatatura “tuturor misterelor pe care le aflase”…printr-o carte…”(Enoch)
Hermes Trismegistul a fost un alchimist legendar din Alexandria, adesea înfățișat cu un trident care reprezintă razele iluminării sale. Inițiații care îi urmează învățăturile sunt cunoscuți sub numele de ermetici.Termenul grecesc referitor la Hermes, Trismegistul, înseamnă De Trei ori Mare. 
Hermes Trismegistus a fost asimilat cu zeul Thot pentru egipteni, Hermes pentru greci și Mercur pentru romani, fiind identificat de unii chiar cu Moise. Este considerat inventatorul scrisului și al limbajului, al magiei, al astronomiei și al alchimiei.  În islam, unde alchimia a fost privită ca o moștenire a profeților dinainte, Hermes Trismegistul este identificat cu Enoh-Idrīs.
 În Discursul perfect, Hermes Trismegistul îi dezvăluie lui Asclepios că Dumnezeu nu are nume, sau mai curând le are pe toate, deoarece el este în același timp Unu și Întregul. Bucurându-se în veci de fecunditatea celor două sexe, el dă mereu naștere la tot ceea ce a avut intenția să procreeze.
- Cum, Trismegiste, spui că Dumnezeu are ambele sexe?
- Da, Asclepios, și nu numai Dumnezeu, ci și toate ființele însuflețite și vegetale.
Numele “Enoch” inseamna “Initiatul”, “Invatatul”, “Inteleptul”. El a fost initiat de catre insusi “Dumnezeul” biblic, deoarece “Enoch ii urma in mod constant pe adeptii lui Elohim”. Acesta nu era nimeni altul decat zeul egiptean al intelepciunii si culturii “Thoth”, denumit la greci Hermes, alias Hermes Trismegistos. Alte nume cu care se identifica:  Thauti, Surid sau Saurid, Idris, Onuris si biblicul Enoch sau Enoh. Adapa, Mercur, Nabu, Metraton, Toth... apare si ca regele Solomon…
Literatura Biblica este impartita in patru categorii: (1) literatura canonica, adica inclusa in Biblie; (2)literatura apocrifa acceptata, care nu este inclusa in Biblie, dar este declarata ca literatura scrisa sub influenta harului divin (3) literatura apocrifa “eretica”, adica neaceptata din cauza abaterilor de la dogmele religioase ale vremii.(4) pesudoepigrafa (antinomul plagiatului), literatura care este pusa pe seama unor autoritati altele decat cele care au compus aceste materiale. Aceste materiale pot fi incluse (sau nu) in Biblie. O mare parte din cartile Bibliei (Vechiul sau Noul Testament ) sunt de acest gen. O alta clasificare este in concordanta cu mesajul pe care il contine materialul: avem literatura cu continut pilduitor, exemplu este Cartea Proverbelor din Vechiul Testament (numite in Biblia romaneasca “Pildele lui Solomon”) sau cu continut istoric – exemplu cartea Cronicilor sau Paralipomena din Vechiul Testament si cartea faptelor in Noul Testament, etc.
Si totusi cine este acest “Enoh”? Raspunsul il aflam  chiar din Geneza (Facerea) 5-24: 
 “Enoh a umblat cu Dumnezeu; apoi nu s-a mai văzut pentru că l-a luat Dumnezeu.”
Cum a umblat?  Inseamna ca nu a murit – au raspuns altii. Daca nu a murit inseamna ca era sfant, atat de sfant ca Dumnezeu l-a luat la el. Din nefericire, traducatorii Bibliei in limbile pamantului nu au respectat numele original. Onomastica Ebraica este semnificativa, nepastrand-o pierdem si din semnificatia personajului. Astfel aflam ca Iisus nu a fost numai Iisus, el a fost salvarea si salvatorul omenirii, pentru ca Iisus esteIeshua, care in ebraica inseamna salvare. Enoh nu este Enoh, el este Hanokh (adica initiatul, toata lumea stie ca Hanuka, la evrei, este sarbatoarea initierii templului de catre Macabei in Ierusalimul eliberat de pagani). Enoh sau Hanokh este primul initiat in cele sfinte .Cartea lui Enoh, este de fapt o culegere de 5 carti, diferite, scrise de (probabil) cinci autori diferiti de-a lungul a 2, 3 sau 4 secole. De unde stim? De la limba folosita, metaforele si evenimentele descrise.
De fapt, pana la inceputul secolului 20, nimeni nu a stiut ca exista un original al cartii. Cartea s-a pastrat in limba Ghez, limba sfanta a Crestinilor Etiopieni. Dupa aproape doua mii de ani, in care toti au crezut-o disparuta, a aparut intr-un manuscris Etiopean. In 1823 a fost descoperit acest manuscris si a fost tradus de August Dillmann in limba Germana pe la 1853. In 1893 au fost retradusa in Engleza si in 1906 R.H. Charles a scos o noua editie critica a textului Etiopian folosindu-se de 23 manuscrise diferite, toate scoase la iveala in acest timp. In 1912 R.H. Charles a scos o editie definitiva a textului Etiopian, editie care a fost tradusa si in limba Romana de Editura Herald. Din nefericire, timpul a erodat aceasta superba editie a lui RH Charles din cauza descoperirilor de la Qumran. A trecut inca o jumatate de secol si iata au iesit din pamantul arid si uscat al desertului Tarii Sfinte, ramasite ale cartii. La Qumran, pe malul Marii Moarte, au fost descoperite zeci de fragmente in Aramica si Ebraica si cateva in Greaca.

Cartea lui Enoh este o carte fundamentala in religiile asa numite Abrahamice (Iudaism, Crestinism si Islam). Textul cartii nu poate fi inteles fara o pregatire anterioara. Cartea lui Enoh nu este canonica pentru niciuna din religiile mentionate; singura biserica Crestina care a inclus-o in canon este biserica Ortodoxa Etiopiana.
Cartea lui Enoch a fost in antichitate parte din Biblie, o stim cu siguranta din cauza faptului ca s-au gasit fragmente la Qumran. Cartea este considerata din punct de vedere literar drept carte apocaliptica asemanatoare in mesaj cu Cartea lui Daniel sau cu Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul. Cartea lui Enoh este compusa dintr-o colectie de 5 carti, scrise in perioade diferite si redactate de doi redactori si ei din perioade diferite. Colectia contine: Cartea Veghetorilor (strajerilor),  Enoh 1 – 36; Cartea Pildelor,Enoh 37 – 71; Cartea Luminatorilor Ceresti, Enoch 72 – 82; Cartea Fantasmelor din Vis Enoch 83 – 90;Epistola lui Enoh, Enoch 91 – 107;108?. Cartea lui Enoh a fost denumita de academici Enoh 1 sau Enoh-ul Etiopian. Exista doua carti medievale, atribuite si denumite Enoh 2 sauEnoh-ul Slavonic si Enoh 3 sau “Secretele lui Enoh”

Cartea Veghetorilor,   Enoh 1 – 36 - include viziunea lui Enoh despre ceruri si pamant si o descriere a ingerilor cazuti, numiti “veghetori”, descriere bazata pe Geneza (Facerea) 6:1-4, in care “fiii Domnului” au facut dragoste (formulat cu menajamentul cultural, expresia a fost mai dura) cu femeile frumoase ale oamenilor. Din aceasta “intalnire” se nasc asa zisii  “Nefilim”, in traducere  corecta din ebraica  “giganti”, “titani”. Enoh incearca un demers de disculpare fata de Dumnezeu, demers respins. Enoh este plimbat de ingeri de doua ori imprejurul pamantului (probabil in scopul de a intelege efectele acestor relatii). Textul original al cartii este   in Aramaica si a fost datat de translatorul si editorul originalelor  Jozef T. Milik  intre 200-100 i.Hr. Fragmentele au fost descopertite in pestera Qumran no. 4 si poarta inscriptionarile de catalog 4Q201, 4QEnocha .
Cartea Pildelor,  Enoh 37 – 71 -  aceasta carte este de o importanta extrema studiului Crestinismului primar pentru simplul fapt ca pomeneste referinte fecvente  la o persoana denumita “cel drept”, “alesul”, “unsul” (Meshiah- Mesia) si “fiul omului”. Cartea vorbeste de “judecata de-apoi” si rasturnarea situatiei – cei asupriti vor fi fericiti si asupritorii damnati. Cartea este datata in primul secol inainte de Hristos. Aici ar putea fi cateva concluzii: (1) cartea este de origine Eseniana si atunci inseamna ca esenienii au fost de fapt proto-Crestini; (2) cartea a fost scrisa de o secta evreiasca proto-crestina, alta decat Esenienii; (3)Cartea a fost scrisa cand Iisus a fost cunoscut si este de fapt un discurs Crestin, care reproduce vorbele lui Iisus; (4) este o profetie ebraica avand la baza Daniel; (5) Singurul lucru care este dificil de realizat, este neincluderea cartii in canonul biblic crestin.

Cartea Luminatorilor Ceresti, Enoch 72 – 82 - cunoscuta si sub titlul  Cartea Astronomica, contine revelatiile lui Enoh primite de la calauza lui cereasca, ingerul Uriel. Ingerul Uriel ii povesteste ca anul solar este format din 364 de zile si cel lunar 354 de zile. Ambele date au fost gasite si in documentele de la Qumran, inclusiv o formula de calcul pentru calcularea lunilor ebraice lunare in luni solare. In carte se pomeneste de intrarea si iesirea soarelui si a lunii prin porti diferite (Est-Vest) si relationarea astronomica a stelelor, a vanturilor, toate considerate elemente divine pentru creerea unei ordini divine  intr-o lume locuita de oameni. Si aceasta carte a fost descoperita la Qumran in numar de 4 copii, si tot in pestera no. 4, bineinteles copiile erau scrise in Aramaica. Avand in vedere ca Eseneii si dupa ei  crestinii au adoptat calendarul solar si avand in vedere ca ritualul Templului din Ierusalim a fost condus dupa calendarul lunar, originea cartii este clar sectanta, probabil Eseniana sau a unei secte proto-crestine.
Cartea Fantasmelor din Vis, Enoch 83 – 90 - contine doua viziuni a unor visuri pe care le-a visat Enoh. Primul vis este legat de potop; al doilea vis, numit in carte “apocalipsa animalelor”, prezinta viziunea societatii de la Adam si Eva pana in timpul Macabeilor. Viziunea prezinta personajele intruchipate in animale, cand Israel (poporul lui-)  este personificat intr-o turma de oi si Dumnezeu este personificat in Pastorul. Deoarece cartea aminteste Macabeii, este clar ca a fost scrisa dupa 164 i.Hr, probabil intre 164-100 i.Hr. Si aceasta carte a fost descoperita la Qumran in cateva copii dispersate si tot in pestera no. 4. Inca odata sumedenia de motive Crestine o atribuie unei secte proto-Crestine sau Eseniana.
Epistolele lui Enoh, Enoh 91-107 - o carte in care Enoh povatuieste pe precocele Noe despre viitorul sau stra stra-nepot pe care-l prezice. Povetele sunt de ordin etic si moral si se incadreaza intr-o prezicere apocaliptica legata intr-un fel de comportamentul omenesc. Apocalipsa, numita “apocalipsa saptamanilor”,  si care divizeaza istoria biblica in unitati fara sot, un fel  de saptamani. Povestitorul, adica Enoh, se localizeaza in saptamana a 7-a, ramanand ca judecata finala se va petrece in saptamana a-8-a. Pe baza acestei prorociri (si al altora),  Isaac Newton vestitul fizician si (mai putin stiut de lume) teolog, a calculat asa numitul “sfarsit al lumii”, marcandu-l a fi anul 2060.
Aceasta carte este clar ca a fost scrisa dupa 170 i.Hr. probabil intre 170-180 i.Hr.
Concluzia lui Enoh,  capitolul 108 , este clar o adaugare tarzie, probabil prin secolul al II-lea d.Hr. L-am amintit pentru ca in traducerea romaneasca exista, fiind inclus si de RH Charles. Deoarece nu s-a gasit nici o urma de el la Qumran si fiind inclus in textul Etiopian, se crede ca textul a fost scris de un autor crestin tarziu, care a incercat o normalizare intre textul Apocalipsei (Revelatiei) lui S. Ioan Teologul.
Cartea in limba Romana este tiparita de editura Herald dupa editia din 1912 a lui CH.Charles.

 In scrierile lui Enoch regasim relatari despre asa numitii “fii ai lui Dumnezeu” (ca si in Prima Carte a lui Moise), unde ei erau numiti “ingeri”.Despre decaderea fiilor lui Dumnezeu (sau ingeri) se relateaza pe larg in Cartea lui Enoch, in capitolele VII si VIII:

“S-a intamplat in acele zile, dupa ce oamenii se inmultira, ca li s-au nascut fiice frumoase.Ingerii, fii lui Dumnezeu, vazand ca fiicele oamenilor sunt frumoase, s-au indragostit de ele si au spus:-Lasati-ne sa ne alegem dintre urmasii oamenilor sotii si sa ne inmultim.
Atunci a spus Sam-Jaza, calauza acestora:-Ma tem ca va veti speria de aceasta dorinta si ca eu va trebui sa platesc pentru un asa mare pacat.
Insa Ei au spus:-Fagaduim sa nu ne schimbam hotararea, ci sa ne ducem la bun sfarsit “planul”.
Atunci ei au jurat si si-au promis sa duca planul la bun sfarsit.
Cei doua sute de ingeri au coborat pe Ardis, varful Muntelui Armon, si si-au ales sotii…S-au apropiat de ele, au locuit cu ele, le-au invatat tainele magiei, ale descantecelor si cum sa foloseasca radacinile si pomii. In plus, Azazel i-a invatat pe oameni sa faca sabii, cutite, scuturi si platose,
oglinzi, bratari si alte bijuterii, sa foloseasca pomezi, sa isi infrumuseteze
sprancenele, sa se foloseasca de “pietre”, astfel incat lumea s-a schimbat complet.Erau din ce in ce mai multe nelegiuiri, viata desfranata se raspandise, iar ei pacatuiau mereu.
Amarzarak i-a invatat pe toti tainele magiei si folosirii radacinilor, Armers i-a invatat dezlegarea de vraji, Barkajal i-a invatat sa contemple astrii, Akibeel i-a invatat “semnele”, Tamiel – astronomia si Asaradel – miscarea Lunii.” Adeptii acestor “viziuni” tainuiesc faptul ca “Enoch sustine in mod
explicit ca ar fi fost in stare de veghe”.
Enoch si-a petrecut aproximativ 70 de ani printre oameni.In ceilalti 295, a fost invatat si pregatit de catre “Elohim” (Fii Zeilor), pentru a se intoarce la oameni si a raspandi “Cuvantul Divin”.

Nessun commento:

Posta un commento