giovedì 26 settembre 2013

Bagua – “Cele opt numere”


Bagua sau pakua este un simbol al cărui sens se regăseste în diferite domenii ale culturii chineze antice : de la taoism , la tecniche Feng Shui , artele marțiale . Ba înseamnă opt , gua semnifica număr . Sensul bagua ( ba Gua ) este , prin urmare, opt numere . Acesta este , în general, reprezentat cu un centru Taijitu , înconjurat de cele opt trigrame ale I Ching-ului , aliniat fiecare la un punct cardinal , formând in acest fel un octogon perfect . Liniile care constituie trigrame sunt distinse în două tipuri :
• Linii întregi : reprezentante a polaritatatii pozitive , Yang .
• linii întrerupte : reprezentante a polaritatii negative , Yin .
Centrul este cel mai adânc nod al rețelei , cheia armonica a energiei invizibile . Energia care se află în acest punct este probabil cea mai greu de definit . În același timp , este cea mai puternica și mai pură . As indrazni a spune ca e precum singularitatea…Simbolul Taijitu reprezinta faza Taiji a ciclului de energie a universului , această etapă este rezultatul opoziției perpetuă a doua polaritati Yin și Yang.
Aceste șaizeci și patru de hexagrame formează baza cărții Oracolului chinez : ele reprezintă toate condițiile posibile de viata umana.  Există două versiuni de Bagua, care diferă în principal în aranjamentul de trigrame , și apoi dupa diferite zone de influență . Aceste două versiuni se numesc Prima secvență celesta sau Cerul Anterior  și A doua secvență celesta sau Cerulul Posterior . Bagua  Cerului Anterior este utilizata pentru proiectarea de cimitire , Cea a Cerului Posterior pentru locuințele celor vii . Trigramele au mai multe sensuri , dar se poate spune că simbolizează , în general, fluxurile de energie care traversează lumea și pot afecta viața umană . Ele pot fi văzute ca reprezentări simbolice ale nucleului familial . Ele descriu tatăl , mama și diferite grade ale copiilor , atât de sex feminin cat și masculin . Trigramele pot fi găsite reprezentate pe hainele preoților taoisti și pe pereți , tavane și podele din templele din China . Reprezentări ale Bagua pot fi , de asemenea, găsite în casele din China , la intrare , uneori, direct pe ușă . Se crede că simbolul poate fi folosit ca o amuleta alungand spiritele rele .

 Zona            Element           Influenta             Culoare                Punct Cardinal
Li                  Foc                     Noroc               Rosu                        Sud
Kun                Pamant               familie              Roz                        sud-vest
Tui                  lac                    Creativitate          Alb                        Vest
Chien             Cer                       Relații           gri , alb , azuriu        Nord-Vest
Kan                  Apa                  Succes            albastru Negru                    Nord
Ken               munte                cunostinte         maro, galben               Nord-Est
Chen             Tunet                  Sănătate            verde                            Est
Sun               Vânt                     avere                  verde                  Sud-Est

Punctele cardinale

•Nordul este situat pe partea inferioara a Bagua și este asociat cu iarna , apa , întunericul , miezul nopții liniștii , frigului .

Sudul este situat pe partea de sus a Bagua și este asociat cu vara , foc , lumină , mișcare , căldură și perioadei de miazazi .
 În toate civilizațiile și în toate religiile Focul a fost întotdeauna un simbol puternic de energie . Prometeu a sustras focul pe care Zeus l-a prețuit pentru zei și l-a dat omenirii . În mitologie , este focul care dă inspirație .Focul se referă la spiritul care trăiește în interiorul omului și-l duce spre viitor , ardoarea aceea ce duce omul la a elibera totul din potențialul său . Fără foc , omul nu se poate exprima , atât psihologic, cât și să evolueze spiritual . Fără o direcție și fără un obiectiv pentru viitor , el stagnează și isi pierde sensul de planificare . Focul reprezinta , prin urmare, evoluția , progresul , cel ce conduce pe om să dea întotdeauna ce e mai bun din el . Emblema a acestei energii este Phoenix , pasărea de foc , o sursă perpetuă de energie și , în paralel, există , de asemenea, roșu , reprezentand ardoarea și dezvoltarea .

•Est este situat pe partea stângă a Bagua , asociat cu primavara , cu lemnul , lumina și căldura în creștere , creșterea si dimineața .

•Vest , pe dreapta , este asociat cu toamna , cu metalul , cu scăderea luminii si caldurii , cu declinul și cu asfințitul .

Punctele cardinale și culorile din Feng Shui
În  Geografia chineză este pus accentul pe Centru , aproape ca și cum ar fi fost în sine un punct cardinal . De asemenea, adăugând centrul la cele patru puncte cardinale ale geografiei occidentale ( acest lucru este rezultatul tradiției antice , creștin - medievala și islamice ) , vom obține un sistem de cinci directii potrivit în special relațiilor cu cele cinci elemente sau Wu Xing .

___ Albastru - culoare de Nord , are un efect pozitiv asupra carierei și  succesului
___ Violet - este culoarea prieteniei , comerțului  și călătoriei si corespunde pentru Nord - Vest
___ Galben – culoarea Vestului -stimulează creativitatea și este perfecta pentru copii
___ Portocaliu - Sud - Vest , protejează căsătoriile și relațiile
___ Roșu - să fie plasat în partea de sud , evocă înțelepciune și forma fizică bună
___ Maro - Sănătate și bogăție si să fie preferat la sud-est
___ Verde - la est , perfect pentru cei care studiaza si evocă cunoștințele și de iluminarea
___ Albastru - În numele de familie culoarea de Nord – Est.






Nessun commento:

Posta un commento