venerdì 20 settembre 2013

"eterna devenire" - Manifestarea lui TAO




Conceptul “ Tao ”  sta la baza Taoismului si Feng shui-ului. Tao poate fi definit ca si procesul cosmic de continua devenire care implica orice obiect sau fiinta. Aceasta eterna devenire se dezvolta in cicluri; exemplu –ciclul zi/noapte, acela al anotimpurilor, anilor, erelor sau chiar al vietii umane. Conform cosmogoniei taoiste inainte de manifestare Tao era fara forma, perfect, senin, gol, solitar, imuabil, infinit, mereu prezent. Taoismul explica anume ca Tao se manifesta prin intermediul unui proces de dualizare si pluralizare. Fiecare din aceste stadii are un nume:

0)Wu Chi (o Wu ji): este starea pura, infinita, fara sfarsit si fara limite in care energia inca nu este manifestata;
1)Tai Chi (o Tai ji): este “Unu originar”, starea absoluta si nediferentiata cu infinite potentialitati. Din el provine prima dualizare;  
2)Yin si Yang: sunt cei doi poli opusi pozitiv si negativ ce au ca origine Unu;
3)Chi (o Qui): este energia, adica manifestarea lui Tao in univers prin ciclul lui Yin si Yang
4)Cele "Cinci elemente" sau Cele "Cinci faze ale energiei". Din interactiunea lui Yin si Yang energia se exprima in 5 moduri zis si elemente:
 Apa – element care, netulburat, devine in mod spontan calm si static;
 Lemnul “Copacul” care se dezvolta din primul  (energia în liniște are un potential enorm , care mai devreme sau mai tarziu se manifesta. Aceasta explozie este reprezentata de arborele ce intra in activitate in primavara , “Focul” in care energia  curge cu uniformitate constanta (elementul este deci in grad sa sustina un nivel mai ridicat de energie pentru perioade mai lungi). Terminata expresia energiei apare “Metalul” in care aceasta se condenseaza. Se ajunge astfel la echilibru, armonie si interconexiune intre toate cele patru stari energetice, aceasta faza este reprezentata de “Pamant”. 

5) Cele "Opt forțe ale naturii", sunt, de asemenea, provenite din interacțiunea dintre Yin și Yang. Împreună, acestea formează cele 8 trigrame din Bagua și combinate dau naștere la cele 64 de hexagrame din I Ching.

Nessun commento:

Posta un commento