mercoledì 26 novembre 2014

Falus-ul si Graal-ul / Eros si Logos in simbolistica junghiana


Sexualitatea barbatului se indreapta spre ce este pamantesc, cea a femeii spre ce este spiritual; barbatul si femeia devin unul prin celalalt.
Falus este entitatea care se misca fara picioare, care vede fara ochi, ce cunoaste viitorul, iar ca reprezentant simbolic al fortei creatoare omniprezente, ii este atribuita imortalitatea. Mama este Graalul, Falus-ul este lancea. A fi singuri reprezinta evolutie. Masura corecta in comuniune purifica si mentine. Masura corecta in a fi singuri purifica si adauga. A fi in comuniune ne confera caldura , a fi singuri - lumina. In comuniune noi ne indreptam spre origine, reprezentata de MAMA. Prin a fi singuri ne indreptam spre viitor, unde e FALUSUL procreator.

Demonul sexualitatii se prinde de sufletul nostru sub forma unui sarpe. Pe jumatate e sufletul omului si e o dorinta-gand. Demonul spiritualitatii coboara in sufletul nostru sub forma unei pasari albe. Pe jumatate e sufletul uman si e un gand-dorinta. Logosul si Erosul traiesc in noi dintotdeauna; apa proaspata de izvor ce nu te imbata e o trimitere la Logos (izvoarele profunde unde domina Logos – sunt marcate de ordine, dar si de prea multa constanta). Erosul manifesta dorinta, exuberanta, placere , pasiune, disolutie, miscare. Erosul si Logosul sunt perechi contrare , puteri psihice fundamentale ce se conditioneaza reciproc.

Nessun commento:

Posta un commento